”Det handler om det jeg kan stå for”, sa Geir Lippestad da jeg hørte han formidle om verdikommunikasjon i et foredrag. Det var dagen før jeg skulle reise alene ut i verden med ryggsekken min for å samle data og beste praksis fra virksomheter som lykkes, og som oppgir aktive verdier i bedriftskulturen som årsak til hvorfor. Jeg var spent. Jeg gledet meg. Endelig skulle jeg leve en av mine sterkeste personlig verdier: ”Frihet”. Verdien som var min driver for innovasjon og utvikling som gründer, men som også ble min største fiende da virksomheten ble solgt og jeg mistet friheten min. Mens Lippestad fortsatte sitt foredrag, ble jeg sittende å tenke: Hvilke av mine personlige verdier er absolutte? Hva er det jeg ikke kan gå til kort med? Hva må arbeidshverdagen preges av for at jeg skal være god som medarbeider og leder?
Geir Lippestad er en verdifull mann og et forbilde. Han har vist, at med et tydelig verdiståsted kan selv de vanskeligste sakene håndteres. Før han møtte pressen for første gang 23. Juli, skrev han en Post-it lapp med: ”Verdikommunikasjon = rettssikkerhet, demokrati”. Under sto verdiordene om hvordan han skulle fremstå: ”Verdig, rolig, ærlig”. Lappen lå i lomma under de første 50 intervjuene og gjennom nesten hele rettssaken. Under foredraget slo det meg at kanskje hadde min tid som leder sett annerledes ut dersom jeg hadde hatt en Post-it lapp med mine personlige verdier i lommen? Kanskje ville den gjort meg sterkere i det jeg visste var riktig?
Kjenner du dine medarbeideres verdier? Vet dine medarbeidere hva dine personlige verdier og det som betyr noe for deg er?
Setter du av tid til å bli kjent med det som betyr noe, hvilken historie de har og hva som driver hver og en? Kan du navn på barna til de du leder? Vet du hvem de er når de ikke er på jobb? Hvis ikke, jeg kan garantere at bruker du tid på personlige verdier og drivere i teamet, så skjer noe viktig og verdifullt som styrker fellesskapet. Gode resultater gir det også, både for mennesker og tall. Samtidig anbefaler jeg at dere diskuterer hvilken kultur dere ønsker å ha både i medgang og motgang samt hvilke konsekvenser det å ikke leve etter kulturen skal ha. I intervju med ”Lederne”, sier Lippestad: ”Man må huske på at lederen er det viktigste kulturelementet i en bedrift. Det han eller hun gjør og sier, og måten hun er på, er det aller viktigste for å bygge den kulturen man ønsker på jobben”.
En oppgave jeg bruker både i verdi- og rekrutteringsprosesser samt i prosjektgrupper er:
Hva er dine viktigste personlige verdier og drivere? Hva betyr noe for deg?
Definer 3-5 verdier som betyr noe for deg. Henger de naturlig sammen, kan du gjerne bruke flere verdiord. Det er ikke antallet som er viktig. Dette er verdier du ikke kan gå til kort med og som er drivere for din motivasjon, din arbeidsinnsats og dine resultater. Forklar hvorfor hver verdi er viktig for deg. For meg er det viktig å leve som jeg lærer. Jeg løste derfor oppgaven på nytt i dag 🙂
Viktige personlige verdier (drivere) for å trives, være motivert og skape resultater er:
En av mine sterkeste drivere og personlig verdi, er frihet. Har jeg frihet blir jeg kreativ og nyskapende. Setter du meg på et kontor fra 8-16 stopper jeg både å puste og tenke. Forventer du en som alltid er fysisk tilstede, er jeg ikke den rette. Gi meg tillit, en problemstilling/oppgave og la meg jobbe hvor jeg vil – og jeg blir innovativ. Jeg har utviklet mye på mine tanketurer i Nordmarka og på vei opp på fjelltopper.
Kanskje i kontrast til frihet, er verdien Trygghet. Jeg trenger trygghet. Trygghet for meg er å vite at jeg kan være meg selv, også når jeg har sterke meninger og ler litt for høyt. Jeg hater miljøer der man snakker om og ikke til, og jeg takler dårlig å lure på hvor jeg har andre mennesker. Jeg er sårbar og har lett for å være kritisk til meg selv når jeg ikke er trygg. For meg er ikke trygghet det samme som forutsigbarhet. Endringer og uforutsette hendelser tåler jeg godt. Det trigger noe i meg. Jeg elsker å finne løsninger på nye og vanskelige ting. Det er frihet for meg.
Jeg blir lett engasjert og trives best i et arbeidsmiljø som ikke må være akademisk korrekt, der jeg kan mene og stå for noe, ha en stemme og være synlig, uten at det oppleves som å ta for stor plass. Jeg hater urettferdighet og ønsker å jobbe et sted som er en forskjell. Rettferdighet er viktig for meg.
Ville dette vært nyttig informasjon for deg som leder dersom du skulle ansatt og ledet meg?
Oppgaven «Historien om meg»
En annen oppgave jeg ofte bruker er ”Historien om meg”. Jeg husker enda første gangen jeg kjørte oppgaven og hvordan denne dannet grunnlaget for å håndtere ny vekst og store endringer. Kurssenteret jeg hadde startet, hadde vokst raskt fra 2 til 30 medarbeidere og for å bygge identitet og bli bedre kjent, reiste vi til København. Her fikk alle i oppgave å fortelle en historie som fortalte noe om hvem de er, hva som betyr noe og hva de står for. Det er 12 år siden nå og enda husker jeg hver og en av historiene. Noen sterke, noen lærerike, noen morsomme. De ble fortalt i tillit og vil sitte i meg for alltid. Som leder opplevde jeg en sterk verdi i å kjenne menneskene jeg jobbet med som noe annet enn medarbeidere. Kanskje du skal gjennomføre denne oppgaven neste gang du har møte med teamet ditt?
Det er også viktig at ledere åpner opp og viser sine medarbeidere at de er hele mennesker. Ved å fortelle om dine personlige verdier og drivere samt hvem du er som menneske, hva som oppleves å være vanskelig, hvordan du reagerer når du blir stresset, lei deg og sint, oppnår du forutsigbarhet og trygghet. Gjennom dette lever du verdiene likeverdig, modig, ekte og åpen. Så enkelt, så vanskelig?
Tips! Kombiner oppgavene med bilder
Oppgavene ovenfor blir forresten ekstra gode og ekte når de kombineres med bilder, gjerne både fra barndom, ungdomstid og nåtid. Bildene må fortelle noe og 2-4 bilder er nok. Å se bilder av sin leder som en tydelig usikker ungdom, eller som et barn enten med tårer eller is i ansiktet, gjør noe med teamet. Anbefales! Et bilde kan jo si mer enn 1000 ord. Jeg lover deg, dette virker. Se for deg at jeg er din leder og så forteller jeg om meg selv og mine verdier, samtidig som jeg viser bilder av meg som barn og voksen. Hva tenker du?
Ønsker du en e-mentorsamtale for å lære hvordan du skal kjøre ovennevnte oppgaver og prosesser? En å sparre med for å lykkes? Det er bare å ta kontakt med meg, på e-post eller telefon, så lager vi en avtale. Ikke la oss lage dette til noe større og mer avansert enn det er. 1.5-2 timer på Zoom/Teams holder 🙂
Intervjuet med Lippestad finner du her.
Dagens boktips: Geir Lippestad: Det vi kan stå for .
Mine gratis verktøy finner du her.
Lykke til videre med verdiarbeidet i din virksomhet!
Alt godt fra Ellen
Legg igjen en kommentar